На 96 години почина световно известният композитор Микис Теодоракис, съобщи CNN Greece.

...
На 96 години почина световно известният композитор Микис Теодоракис, съобщи CNN Greece.
Коментари Харесай

На 96 г. почина Микис Теодоракис

На 96 години умря международно известният композитор Микис Теодоракис, съобщи CNN Greece. Той е прочут като създател на класическа музика, както и на песни и музика за танци във фолклорен жанр. Най-популярна е музиката му за кино лентата " Зорба гъркът " от 1964 година

Теодоракис беше член на гръцката Национална опозиция и беше ярък противник Гърция да признае Северна Македония. 

„ Творецът, обвързван с най-важните моменти в актуалната история на Гърция, великият композитор и безвъзмезден герой за правата и свободите на хората, към този момент не е сред нас “, отбелязва вестникът.

Теодоракис способства за повишение на международната информираност за тежкото състояние на Гърция по време на военната тирания 1967-74 година, разяснява " Катемерини ".

Роден е на остров Хиос, на 29 юли 1925 година Неговото творчество варира от вълнуващи песни, основани на огромни гръцки поетични творби, доста от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и кино партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в интернационален проект. Песните му са изпълнявани от известни реализатори, като „ Бийтълс “, Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите за филми като „ Z ” (1969), спечелил премията БАФТА за авторска музика, „ Fedra ” (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и „ Serpiko ” (1973), за който е номиниран за „ Грами “ през 1975 година (той е номиниран за същата премия за музиката си в „ Зорба гъркът “ през 1966 г.).

Теодоракис композира също „ Трилогията Маутхаузен “ - известна още като „ Баладата за Маутхаузен “, и „ Кантата Маутхаузен “ - цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия стихотворец Яковос Камбанелис, оживял от концлагера в Маутхаузен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР